15.2.11

κοίτα, UFO!!!

Το Point Counterpoint II είναι ένα πλοίο. 
Ποταμόπλοιο, για την ακρίβεια.
Ένα ασημένιο σκάφος με περίεργο σουλούπι.
Τόσο περίεργο που μια φορά, μπαίνοντας σ’ ένα λιμάνι ένα ξημέρωμα μ’ ομίχλη, ο κόσμος το πέρασε για UFO!

Εδώ που τα λέμε είναι λίγο ufo. Είναι ένα καράβι που η μία του πλευρά ανασηκώνεται και αποκαλύπτει... μια συμφωνική ορχήστρα.
Το σκάφος επίσης διαθέτει ένα μουσείο με έργα μοντέρνας τέχνης.
Αναρωτιέστε πως χωράνε όλα αυτά σ’ ένα ποταμόπλοιο;
Χωράνε. Άμα το ποταμόπλοιο έχει πλάτος δώδεκα μέτρα και μήκος εξήντα κι άμα ο σχεδιαστής είναι πρωτομάστορας...

Η American Waterways Wind Symphony Orchestra, όπως είναι η πλήρης ονομασία της, ιδρύθηκε το 1957 από τον διάσημο Αμερικανό μαέστρο Robert Boudreau, ο οποίος την ίδια χρονιά βάφτισε το πρώτο του μουσικό σκάφος «Point Counterpoint».

Η επιτυχία όμως του κινούμενου αυτού συναυλιακού χώρου ήταν τέτοια που στη διάρκεια των επόμενων δεκαπέντε ετών χρειάστηκε η αντικατάστασή του από έναν μεγαλύτερο. Έτσι, στις 20 Νοεμβρίου του 1975, εγκαινιάστηκε το «Point Counterpoint II», σχεδιασμένο από τον ασυναγώνιστο Εσθονοεβραίο αρχιτέκτονα Louis Kahn.

Το σκάφος, που κατασκευάστηκε το 1961 ανακατασκευάστηκε πλήρως.
Ο δαιμόνιος αρχιτέκτονας κατάφερε να συνυπάρχουν πάνω του ένα μουσείο τέχνης, οι προσωπικοί χώροι των ιδιοκτητών, οι καμπίνες του πληρώματος, χώροι ικανοί να φιλοξενούν με άνεση δεκάδες μουσικούς ενόσω εν πλω και βέβαια μία καλαίσθητη, λειτουργική μουσική σκηνή.

Στο Point Counterpoint II, όσο ο καιρός είναι καλός, ζουν ο Robert Boudreau με τη σύζυγό του Cathleen και δεκατρείς ναυτικοί. Που μένουν οι μουσικοί θα ρωτήσετε. Λοιπόν, οι μουσικοί ταξιδεύουν βέβαια με το σκάφος αλλά σε κάθε λιμάνι φιλοξενούνται από φιλικές οικογένειες του Robert και της Cathleen, που είναι πολύ αγαπητοί σε όλο τον κόσμο.

Ο Boudreau είναι οπωσδήποτε ένας φημισμένος μουσικός.
Οι «Times» έγραψαν κάποτε για ’κείνον πως ίσως είναι ο μεγαλύτερος καινοτόμος της Αμερικανικής μουσικής. Φανταστείτε πως το 1989 μέχρι και η επτασφράγιστη εκείνη την εποχή κοινωνία της Αγίας Πετρούπολης (τότε Λένινγκραντ) άνοιξε για να υποδεχτεί με τιμές τον Boudreau, έναν Αμερικανό που έφτασε πλέοντας στη Βαλτική, προσκεκλημένος της Σοβιετικής Ρωσίας.

Η μουσική είναι το μεγάλο πάθος των Boudreaus. Κι εκείνος κι η σύντροφός του αγαπούν πολύ τις τέχνες και τα ταξίδια. Αυτό είναι προφανές. Όπως είναι προφανές πως αγαπούν τους ανθρώπους και πως θέλουν ν’ αποκτούν διαρκώς καινούργιους φίλους. Οι δυο τους όλο το καλοκαίρι περιοδεύουν. Το χειμώνα όμως απολαμβάνουν τη μεγάλη οικογένεια που έχουν δημιουργήσει και το τεράστιο κτήμα τους στην Πενσυλβανία, που καλύπτει σε έκταση μισό τετραγωνικό χιλιόμετρο. Εξίσου πολύ το ζεύγος Boudreau αγαπάει το περιβάλλον. Το Point Counterpoint II είναι το όχημα που μεταφέρει όπου βρεθεί ένα ισχυρό οικολογικό μήνυμα.

Μέχρι στιγμής, τα ταξίδια του Point Counterpoint II σε Αμερική, Ευρώπη, Σκανδιναβία, Καναδά και Καραϊβική, έχουν ξεπεράσει το μισό εκατομμύριο ναυτικά μίλια! Και περίπου δύο χιλιάδες μουσικοί απ’ όλο τον κόσμο έχουν ταξιδέψει κατά καιρούς μαζί του, στελεχώνοντας την AWSO.

Η μουσική της ορχήστρας είναι μια μείξη γνωστών, κλασσικών ήχων και σύγχρονων, πρωτότυπων εκτελέσεων. Και ο εξοπλισμός της είναι ικανός να στηρίξει ακόμα και τις πιο απαιτητικές συνθέσεις. Διαθέτει φλάουτο, φαγκότα, πίκολο, κλαρινέτο, κλαρίνο, σαξόφωνο, όμποε, κόρνο, βιολί, βιόλα, βιολοντσέλο, κοντραμπάσο, τούμπα, τρομπέτα, τύμπανο, τρομπόνι, κύμβαλο, ξυλόφωνο, γκραν-κάσα, τρίγωνο, τσελέστα και βέβαια άρπα και πιάνο.
Και τι γίνεται όποτε το Point Counterpoint II πιάσει λιμάνι;
Το πλοίο πλευρίζει και μαζεύεται κόσμος, φέρνοντας καθένας την καρεκλίτσα του, μια ζακέτα, ίσως και μια κουβερτούλα. Αγοράζουν οι θεατές το εισιτήριό τους, βολεύονται στις θέσεις τους και... η συναυλία ξεκινάει.

Φέτος, το σκάφος, επανδρωμένο με την ορχήστρα του, θα βρεθεί στα τέλη Ιουνίου στο Εσθονικό Tallinn, που είναι η φετινή πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης.
Θα σταματήσει για τρεις συναυλίες σε τρία διαφορετικά λιμάνια (Narva, Parnu & Kuressaare) και θα συνεχίσει το γύρο της Βαλτικής, το δρομολόγιο που είχε πάλι ακολουθήσει πριν από εικοσιδύο χρόνια.
Εκτός από την Εσθονία, η φετινή, 54η περιοδεία του Boudreau (που μάλλον είναι η τελευταία του), θα συμπεριλάβει τη Φιλανδία, τη Νορβηγία τη Δανία και τη Σουηδία. Ο Boudreau άλλωστε έχει μια ιδιαίτερη σχέση με τη Σουηδία. Είναι χρισμένος ιππότης εκεί από τον βασιλιά, ο οποίος τον τίμησε με αυτό τον τρόπο για τη συνολική προσφορά του στον ανθρώπινο πολιτισμό.   

Για την ιστορία, να πω πως “counterpoint” στα ελληνικά σημαίνει «αντίστιξη». Αυτός ο όρος, που χρησιμοποιείται κυρίως στην κλασσική μουσική, υποδηλώνει τον τρόπο σύνθεσης πολυφωνικών μορφών, τον τρόπο δηλαδή που αντιστοιχίζονται οι φθόγγοι στο ταυτόχρονο άκουσμα διαφορετικών μελωδιών.
Πιο απλά, ο χαρακτηρισμός αφορά τη σχέση ανάμεσα σε δύο ανεξάρτητες φωνές όταν αυτές βρίσκονται σε αρμονία μεταξύ τους. Point είναι το σημείο.
Και ο όρος “counterpoint” προέρχεται από το λατινικό «punctus contra punctum», δηλαδή «σημείο έναντι σημείου» ή καλύτερα «στίξη αντί στίξης».
Έχοντας αυτά κατά νου, μπορείτε τώρα να ερμηνεύσετε το όνομα “point counterpoint” όπως εσείς θέλετε...

Ενημερωτικά, ο 84χρονος πια Robert Boudreau, έχοντας συμπληρώσει προ τριετίας μισό αιώνα συνεχούς πλεύσης, φαίνεται πως για πρώτη φορά συζητάει τώρα να μεταβιβάσει την κυριότητα του Point Counterpoint II στους Εσθονούς.
Οι επίδοξοι αγοραστές θέλουν πολύ να αποκτήσουν το αξιοθαύμαστο πλωτό αρχιτεκτόνημα του διάσημου συμπατριώτη τους και τώρα προσπαθούν να συγκεντρώσουν το αστρονομικό ποσό που απαιτεί αυτή η αγορά.
Γιατί βέβαια το Point Counterpoint II δεν είναι απλώς ένα σκάφος.
Θεωρείται, δικαιολογημένα, παγκόσμιο φαινόμενο.
Πόσο λέτε, φίλοι μου, να κοστίζει ένα παγκόσμιο φαινόμενο;

το σκάφος σε προμακέτα του Louis Kahn
Point Counterpoint II


Robert Boudreau
 
Cathleen Boudreau
στιγμιότυπο από συναυλία
American Waterways Wind Symphony Orchestra
το μουσείο μέσα στο πλοίο