26.4.11

V for Vagina


Καθόμασταν προ ημερών στο συμπαθέστατο θέατρο του Ν. Κόσμου και παρακολουθούσαμε με μια φίλη μία εξαιρετική παράσταση!
Το έργο, με τίτλο «Vagina Monologues» ήταν δίγλωσσο (αγγλοελληνικό) και συνολικά παρουσιάστηκε στο ελληνικό κοινό τρεις μόνο φορές, στις 4, στις 11 & στις 18 Απριλίου.

Οι «Μονόλογοι Αιδοίου» είναι ένα σπονδυλωτό θεατρικό που αποτελείται από μονολόγους γυναικών που αφηγούνται τις προσωπικές τους ιστορίες. Άλλοτε με γέλιο, άλλοτε με δάκρυ, άλλοτε με αξιοθαύμαστο χιούμορ, άλλοτε πολύ σοβαρά, οι γυναίκες στη σκηνή παίζοντας μιλούν με σθένος γι’ αυτό που υπάρχει ανάμεσα στα πόδια τους.

Στην παράσταση που εμείς είδαμε, σε σκηνοθεσία Αγάθης Δαρλάση, συμμετείχαν η Αμερικανίδα ηθοποιός Monica McShane, η Αγγλίδα Isobel Pravda που μάλιστα είναι και σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, οι Ελληνίδες Χριστίνα Μητροπούλου & Μαρκέλλα Γιαννάτου και η Ελληνογαλλίδα Elise Elle. Όλες τους έξοχες!!!

Το έργο έχει γραφτεί από την εβραία Eve Ensler το 1996. Έκτοτε, βραβεύτηκε αρκετές φορές, μεταφράστηκε σε 45 γλώσσες και παρουσιάστηκε σε 130 χώρες. Πολλές διασημότητες έχουν λάβει μέρος σ’ αυτή την παράσταση, μεταξύ άλλων η Jane Fonda, η Whoopi Goldberg, η Glenn Glose, η Susan Sarandon, η Cindy Lauper και η Oprah Winfrey.

Η Ensler είναι μία 58χρονη σήμερα σεναριογράφος, performer, φεμινίστρια και ακτιβίστρια. Η ίδια ως παιδί είχε κακοποιηθεί ψυχολογικά-σεξουαλικά απ’ τον πατέρα της. Αυτό ίσως εξηγεί γιατί μέρος των εσόδων της συγκεκριμένης παράστασής της ενισχύουν τη δράση του V-Day, του κινήματος ενάντια στη βία σε βάρος των γυναικών. Η μήτρα της Ensler σήμερα δίνει μία ακόμα μεγάλη μάχη, αυτή τη φορά με τον καρκίνο. Τραγική ειρωνεία ε;

Eve Ensler