14.5.11

κύριοι του ΚΤΕΛ, ντροπή!




Θυμάστε ένα παλιό τραγούδι του Χρήστου του Κυριαζή που ’λεγε «θα ’ρθω να σε πάρω με μια μπλε λιμουζίνα απ’ τη στάση του ΚΤΕΛ»; Ωραίο κομματάκι, ποπάκι, ξεφεύγει απ’ το κλαψιάρικο ύφος του γνωστού αοιδού. Το ’ψαξα να το βάλω εδώ αλλά δυστυχώς δεν το βρήκα.

Τέλος πάντων, αυτό που θέλω να πω είναι πως με το ΚΤΕΛ σπανίως ταξιδεύουν νεαρές φιλενάδες εύπορων κυρίων, τις οποίες παραλαμβάνουν κατόπιν πολυτελείς λιμουζίνες.  Το ΚΤΕΛ είναι μέσο μεταφοράς του λαού. Μ’ αυτό ταξιδεύει κατά βάσει ο μεροκαματιάρης, ο φοιτητής, ο συνταξιούχος... με δυο λόγια η φτωχολογιά. 

Ας πούμε πως κάποιος θέλει να πάει στη Σαλονίκη. Θα πρέπει να διαλέξει τον τρόπο. Ανάλογα με το ποιος είναι, δηλαδή με το πόσα φράγκα έχει μέσα η τσέπη του, μπορεί να προσγειωθεί στη συμπρωτεύουσα με την Ολυμπιακή και να ’ναι «του κουτιού», ή να φτάσει ιδρωμένος και πιασμένος με το λεωφορείο. Συμφωνούμε μέχρι εδώ;

Ωραία. Επίσης, το ΚΤΕΛ είναι ένας πολύ δημοφιλής και σχετικά οικονομικός τρόπος μεταφοράς δεμάτων στο εσωτερικό της χώρας. Ποια μάνα που το παιδί της είναι μακριά της δεν έχει κάποτε στείλει με το ΚΤΕΛ ένα δέμα με χρειαζούμενα, με φαγάκι μαγειρεμένο απ’ τα χεράκια της, ίσως και με λίγο χαρτζιλίκι;

Και βέβαια για να πάρει κανείς το ΚΤΕΛ στην ώρα του ή για να φτάσει το δέμα όταν πρέπει, χρειάζονται πληροφορίες, έτσι δεν είναι; Αν πάρουμε την περίπτωση της μάνας που θέλει για πρώτη φορά να στείλει ένα δέμα στο παιδί της με ευπαθή φαγώσιμα. Θα πρέπει εκείνη να μάθει τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ, να μάθει επίσης μέχρι τι ώρα μπορεί να πάει το δέμα της στο σταθμό, τι ώρα φθάνουν τα λεωφορεία στον προορισμό τους, αν θα πληρώσει βάσει όγκου ή βάρους, αν γίνονται δεκτά δέματα και την Κυριακή κτλ.   

Αυτά όλα σε πόσα λεπτά τηλεφωνικού διαλόγου με τον υπάλληλο της εταιρίας λέτε πως αντιστοιχούν; Πέντε λεπτά; Μπορεί και περισσότερο. Και αυτές οι πληροφορίες μέχρι πρότινος δίνονταν εντελώς δωρεάν, είτε ηλεκτρονικά, είτε με μία μόνο απλή αστική χρέωση. Τα πράγματα όμως άλλαξαν! Και άλλαξαν σε μία εποχή που ο χαμηλόμισθος (στην καλύτερη περίπτωση, αν όχι άνεργος ή άπορος) πελάτης των  ΚΤΕΛ «πονάει» οικονομικά!

Η ιστοσελίδα των ΚΤΕΛ διέκοψε την παροχή δωρεάν πληροφόρησης των δρομολογίων των λεωφορείων τους. Επιπλέον, υπάρχει και ειρωνεία στο θέμα! Σε συγκεκριμένη υποσελίδα  της ιστοσελίδας των ΚΤΕΛ, ο επισκέπτης καλείται να «κατεβάσει» pdf αρχεία με τα δρομολόγια. Κι ενώ κάθε λογικός άνθρωπος περιμένει να λάβει στον υπολογιστή του τα δρομολόγια των λεωφορείων, αυτό που λαμβάνει είναι μόνο η υπενθύμιση για το που πρέπει να καλέσει για να τα μάθει και πόσο θα χρεωθεί γι’ αυτό! Εκπληκτικό;  

Ακόμα πιο εκπληκτικό είναι το ότι το μόνο τηλέφωνο στο οποίο μπορεί το κοινό να καλεί, δηλαδή το νούμερο 14505 χρεώνει τις πληροφορίες που παρέχει και μάλιστα αδρά! Η κλήση από σταθερό τηλέφωνο, με ελάχιστη χρέωση τα 30 δευτερόλεπτα, κοστίζει 0,68 €/λεπτό, ενώ αν η κλήση πραγματοποιείται από κινητό τηλέφωνο το κόστος εκτοξεύεται στα 1,15 €/λεπτό.

Οι άνθρωποι χρεώνουν τις πληροφορίες για τις υπηρεσίες που οι ίδιοι παρέχουν! Και τις χρεώνουν πανάκριβα! Ανήκουστο κι όμως αληθινό! Μην το χαρακτηρίσετε «έξυπνο marketing», σας παρακαλώ δηλαδή. Αυτή η τακτική είναι απλώς απαράδεκτη! Για οποιαδήποτε εταιρία, πόσο μάλλον για έναν κατ’ ευφημισμό «κοινωφελή οργανισμό».

Για να δούμε όμως, ποιοι είναι οι κύριοι που τα κάνουν αυτά ανενόχλητοι; Κατ΄ αρχάς η λέξη ΚΤΕΛ είναι το ακρωνύμιο των λέξεων «Κοινά Ταμεία Εισπράξεων Λεωφορείων». Σήμερα, λειτουργούν στην Ελλάδα 61 ΚΤΕΛ, ως ανώνυμες εταιρίες οι οποίες καταμετρούν στο στόλο τους περίπου 4,5 χιλιάδες λεωφορεία, συνολικά. Οι εταιρίες αυτές απέκτησαν τη νομική μορφή των ανώνυμων εταιριών το 2003, είχαν όμως δημιουργηθεί με τον νόμο 2119 του 1952, αν και τα λεωφορεία του είδους ταξίδευαν στους ελληνικούς δρόμους ήδη από το 1927, τότε που πρωτοδημιουργήθηκε ο πρόδρομος των ΚΤΕΛ, δηλαδή οι «Κοινές Διευθύνσεις Αστικών και Υπεραστικών Λεωφορείων».

Συμπέρασμα; Το ΚΤΕΛ, που κακώς πολλοί από εμάς θεωρούμε ότι είναι δημόσιο μέσο μεταφοράς, είναι ιδιωτικό. Και οι ιδιώτες-επιχειρηματίες που βρίσκονται πίσω από τα οχήματα αυτά είχαν τη φαεινή ιδέα να τα κονομήσουν λίγο ακόμα, ή μάλλον πολύ ακόμα, σε βάρος των πελατών τους, οι οποίοι φυσικά δεν διαλέγουν τα ΚΤΕΛ επειδή είναι καλύτερα από τον ανταγωνισμό, αλλά επειδή αυτά έχουν 84 χρόνια τώρα το μονοπώλιο! 

Στην ιστοσελίδα των ΚΤΕΛ υπάρχει ένας σύνδεσμος με τίτλο "νομοθεσία των ΚΤΕΛ", ο οποίος όμως οδηγεί σε μία σελίδα που λέει "Oops! This page appears broken". Broken κατά λάθος; Broken εξ' επίτηδες; Επιφυλάσσομαι! Πάντως, τα ΚΤΕΛ πληροφορίες ή που δε δίνουν ή που τις μοσχοπουλάνε!

Α, επί τη ευκαιρία, οι ιδιότυποι αυτοί "κοινωφελείς οργανισμοί" παύλα ιδιωτικές ανώνυμες εταιρίες, εποπτεύονται από τον υπουργό μεταφορών και τον νομάρχη της κάθε έδρας τους. Βγάλε άκρη τώρα. Και φυσικά να μην κουβεντιάσουμε για το "δόντι" που πρέπει να υπάρχει ώστε να διατηρείται ακόμα στις μέρες μας ένα μονοπώλιο. Αφήστε το καλύτερα. Τίποτα δεν είναι τυχαίο κι αυτό βεβαίως ισχύει και για τη διεφθαρμένη τούτη χώρα, όπως σωστά την αποκάλεσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός!

Όταν κάποιος κάνει ό,τι του καπνίσει στην Ελλαδίτσα, όπως κι οπουδήποτε αλλού, πάει να πει πως οι παραπάνω κάνουν τα στραβά μάτια και πως οι παρακάτω δεν μπορούν να αντιδράσουν.

Ή μήπως μπορούν;