5.8.11

το τσίρκο του ήλιου



Δεν ξέρω αν αυτό το τσίρκο έχει έρθει ποτέ στη χώρα μας. Νομίζω πως όχι. Εγώ είχα την τύχη να το απολαύσω πριν λίγους μήνες στην Πόλη, γιατί η φίλη μου, με την οποία έκανα αυτό το ταξίδι, μου χάρισε ένα εισιτήριο για μία από τις εκεί παραστάσεις του.

Είχαμε φτάσει, θυμάμαι, στο Abdi İpekci Arena λίγο πριν τη δύση κι εγώ άρχισα τις γκρίνιες γιατί έπρεπε να περιμένουμε κάμποσο και γιατί είχε πάρα πολύ κόσμο. Ανέκαθεν, βλέπετε, μισούσα τις αναμονές εξίσου με την πολυκοσμία.

Θ’ άξιζε όμως να περιμένουμε τόσο κι άλλο τόσο κι άλλο τόσο ακόμα! Γιατί το Cirque de Soleil προσφέρει ένα ανεπανάληπτο ηχητικό και οπτικό υπερθέαμα! Δεν είναι τυχαίως sold out οι παραστάσεις του, όπου κι αν εμφανιστεί, σ’ όλη τη γη.

Καθισμένη τότε στο κατάμεστο τούρκικο στάδιο είδα στιγμιότυπα που κυριολεκτικά μου ’κοψαν την ανάσα! Μπροστά στα έκπληκτα μάτια μου πραγματοποιούταν το ακατόρθωτο! Και βέβαια, ξέχασα ό,τι μίζερο ήξερα ως εκείνη την ώρα για το τσίρκο κι αφέθηκα πλήρως στο λυρισμό και τη μαγεία αυτού του εντελώς ονειρικού δρώμενου.

Σαν τέλειο αντίβαρο στη βία και την πεζότητα της πραγματικής ζωής, εκείνη η βραδιά με τη βαρύτητα μιας εκλεκτής θεατρικής παράστασης, λαμπερή και ταυτόχρονα μ’ ένα χαρακτήρα περιθωριακό, περίπου παρακμιακό, μου εξασφάλισε μια μυστηριακή, σχεδόν μυστικιστική ψυχαγωγική εμπειρία.

Το «τσίρκο του ήλιου» ιδρύθηκε το 1984 στο Κεμπέκ του Καναδά, από τον Guy Laliberté, έναν πρώην καλλιτέχνη του δρόμου. Ο πανέξυπνος αυτός άντρας, που στα νιάτα του περιφερόταν στις γειτονιές σαν άφραγκος σαλτιμπάγκος, σήμερα είναι ένας βαθύπλουτος επιχειρηματίας.

Περίτρανη απόδειξη, το δώρο που έκανε ο Γκι Λαλιμπερτέ στον εαυτό του για τα πεντηκοστά του γενέθλια: ένα ταξίδι στο διάστημα! Ναι, τη μέρα που συμπλήρωνε πενήντα χρόνια ζωής, ο Λαλιμπερτέ έγινε ο έβδομος κατά σειρά γαλαξιακός τουρίστας στην ιστορία.

Κι αυτή η βόλτα στ’ αστέρια, του κόστισε ούτε λίγο ούτε πολύ τριάντα πέντε εκατομμύρια δολάρια. Απίστευτο; Κι όμως αληθινό. Όπως αληθινά είναι και τα  έσοδα του Cirque du Soleil, που μετά από είκοσι επτά χρόνια συνεχών παραστάσεων, αγγίζουν πια το ένα δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως!   

Πέντε χιλιάδες καλλιτέχνες από τα πέρατα του πλανήτη, έχουν υπηρετήσει μέχρι στιγμής το «τσίρκο του ήλιου». Χορευτές, μουσικοί, ηθοποιοί, ακροβάτες, αθλητές... Όλοι τους με περίτεχνα κοστούμια και αριστουργηματικό μακιγιάζ. Το ταλέντο τους αναμφισβήτητο, η πειθαρχεία τους προφανής, οι τεχνικές τους αξιοθαύμαστες!

Αυτό το τσίρκο είναι ένα σκηνικό αρένας, στο οποίο μάχονται ειρηνικά κάθε λογής σουρεαλιστικές φιγούρες. Δεν είναι παράξενο που οι αξιόλογοι καλλιτέχνες του χώρου ποθούν διακαώς να ενωθούν μ’ αυτό το σχήμα. Άλλωστε, το τσίρκο πάντοτε ήταν το όχημα για κάθε ταλαντούχο δραπέτη του συστήματος. "join the circus" είναι η παγιωμένη έκφραση, που αυτό ακριβώς σημαίνει. Απόδραση.

Το τσίρκο βέβαια είναι η απόλυτη έκφραση κάθε εκκεντρικής συμπεριφοράς, το καταφύγιο όσων ασφυκτιούν μες στις συμβάσεις, το σύμβολο ενός ελεύθερου τρόπου ζωής. Σ’ αυτό το τσίρκο όμως τελικά γίνονται δεκτοί μονάχα οι πρώτοι. Γιατί, το «τσίρκο του ήλιου», χωρίς φυσικά να διαθέτει αξιοθρήνητους κλόουν, βασανισμένα ζώα και άθλιους θηριοδαμαστές, είναι απλά... το καλύτερο τσίρκο στον κόσμο!