27.2.12

lifetime love



Εγώ με την κάντρι μουσική τα πάω όσο καλά τα πάω και με τα νησιώτικα. Δηλαδή χάλια. Συμβαίνει όμως να γουστάρω τους ανθρώπους που είναι πρώτοι στον τομέα τους, ανεξαρτήτως αντικειμένου. Επίσης, έχω τρελή αδυναμία στους μεγάλους έρωτες. Αρκεί φυσικά να είναι πράγματι μεγάλοι. Και να είναι πράγματι έρωτες.

Εμείς, λοιπόν, οι οπαδοί του αιώνιου έρωτα, παρότι αιθεροβάμονες εν γνώσει μας, έχουμε ανάγκη από εικόνες τέτοιων πρότυπων ζευγαριών. Και μη μπορώντας εκ των πραγμάτων να αντλήσουμε παραδείγματα απ’ τον περίγυρό μας, στρεφόμαστε –που αλλού;- στο παρελθόν. Εκεί, μπορεί κανείς πιο εύκολα να βρει αναπαραστάσεις που να επιβεβαιώνουν πως ο δεσμός ανάμεσα σε δύο ανθρώπους μπορεί να διαρκέσει μια ολόκληρη ζωή, πάνω και πέρα από συμβάσεις και μικρότητες.

Το ζευγάρι της φωτογραφίας είναι μια τέτοια περίπτωση. Εκείνος είναι ο Τζόνι Κας, ο επονομαζόμενος «βασιλιάς της κάντρι», κι εκείνη η σύντροφός του, Τζουν Κάρτερ, μία πολυτάλαντη καλλιτέχνης. Η Τζουν γεννήθηκε στην Αμερική, το 1929 και μεγαλώνοντας έγινε πολύ γνωστή ως τραγουδίστρια, τραγουδοποιός, χορεύτρια, ηθοποιός και συγγραφέας. Ο Τζόνι γεννήθηκε τρία χρόνια αργότερα και στην πορεία, έκανε μια αξιοζήλευτη καριέρα. Η επιτυχία του διήρκησε, ούτε λίγο ούτε πολύ, μισό αιώνα!

Είχε, βλέπετε το χάρισμα. Μια φωνή με βαρύ μέταλλο, βαθιά, τραχιά, απολύτως ειλικρινή. Στα πενήντα χρόνια που παρέμεινε στο μουσικό στερέωμα ο Τζόνι Κας βραβεύτηκε με δέκα πέντε βραβεία γκράμι και πούλησε περισσότερους από ενενήντα εκατομμύρια δίσκους, νούμερο αστρονομικό για τα δεδομένα της εποχής. Και σίγουρα η ζωή του ήταν γεμάτη μουσική. Κάντρι κυρίως, αλλά και γκόσπελ, ροκαμπίλι, μπλουζ, φολκ και ποπ.

Ο Τζόνι όμως εκτός από καταξιωμένος καλλιτέχνης, ήταν επίσης κι ένας αυτοκαταστροφικός άντρας, εθισμένος στα ναρκωτικά. Ζούσε με αμφεταμίνες, μαριχουάνα και συνταγογραφούμενα ηρεμιστικά. Παρ’ όλα αυτά, πέθανε σε ηλικία εβδομήντα ενός ετών. Και το ότι κατόρθωσε να γεράσει πριν φύγει απ' τη ζωή, πιστεύεται πως το οφείλει στη διαρκή στήριξη της Τζουν.

Όταν οι δυο τους πρωτοτραγούδησαν ντουέτο το περιβόητο «Jackson» ήταν βέβαια τρελά ερωτευμένοι. «Παντρευτήκαμε σ’ ένα πυρετό που ’καιγε πιο πολύ κι απ’ το πιπέρι», έλεγε το ζευγάρι κι ο έρωτάς τους... βραβεύτηκε μ’ ένα γκράμι. Η μεγαλύτερη επισφράγιση όμως ήρθε λίγο αργότερα, όταν γεννήθηκε ο μοναχογιός τους, που πήρε το όνομα Τζον.

Ο Τζόνι και η Τζουν βέβαια είχαν κι άλλα παιδιά. Εκείνος είχε τέσσερις κόρες απ’ τον πρώτο γάμο του κι εκείνη, που είχε παντρευτεί δύο ακόμα φορές, είχε ένα παιδί από κάθε της γάμο. Μόνος καρπός όμως του έρωτα των δύο καλλιτεχνών είναι ο Τζον, που πριν λίγα χρόνια γύρισε μια τρυφερή ταινία με τίτλο «walk the line», η οποία δεν είναι παρά η βιογραφία των γονιών του.  

Το ζευγάρι πέθανε πριν εννιά χρόνια. Εκείνος έφυγε λίγους μήνες μετά από ’κείνη. Κι η ιστορία τους είναι πια ένας θρύλος. Όπως ακριβώς κι ο ισόβιος έρωτας.