6.11.12

ώρα για δράση!



Ήταν εκεί στις φωτιές της Ηλείας, στους σεισμούς στο Αίγιο και την Αττική, στα σύνορα και σε παραμεθόριες περιοχές, στο ψυχιατρικό νοσοκομείο Λέρου τότε που αποκαλύφθηκε το δράμα των τροφίμων του. Στο τέλος του καλοκαιριού που πέρασε παρείχαν βοήθεια σε πρόσφυγες που λόγω του πολέμου έφτασαν μέχρι τα δικά μας νησιά. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεν κάνουν διακρίσεις. Βοηθούν όπου και όποιον τους χρειάζεται.

Και με το motto «Ελλάδα, μια χώρα σε κρίση», έχουν από πέρσι ξεκινήσει προγράμματα βοήθειας για τους άστεγους που βρέθηκαν εκτεθειμένοι στο δριμύ κρύο του προηγούμενου χειμώνα, καθώς και για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ελονοσίας που έλαβε διαστάσεις επιδημίας στη Λακωνία. Φέτος, στόχος τους είναι να περιθάλψουν δωρεάν και τους κατοίκους της Αθήνας που δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας. 

Άστεγοι, άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, ασθενείς με χρόνια νοσήματα, ανασφάλιστοι, μετανάστες χωρίς έγγραφα, χρήστες ουσιών και πολλοί ακόμα, χρειάζονται ιατρική, φαρμακευτική και ψυχολογική υποστήριξη. Το μεγαλεπήβολο σχέδιο όμως δε θα σταματάει εκεί. Θα υπάρξει συνεργασία με τους εν λειτουργία φορείς, ώστε εκτός από την παραπομπή των ασθενών για διαγνωστικές εξετάσεις, να διευκολύνεται και η διασύνδεση όσων το έχουν ανάγκη με εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας αλλά και κοινωνικές υπηρεσίες (για τροφή, στέγη κτλ). 

Στην πιο ρατσιστική εποχή που γνώρισε ποτέ η Ελλάδα και μ’ ένα κράτος ανήμπορο, η δράση τους πέρα από ανθρωπιστική, είναι μια ισχυρή πολιτική κινητοποίηση. Εκτός όμως απ’ τις θερμές ευχές μας να τα καταφέρουν ώστε να μη θρηνήσουμε θύματα το χειμώνα που κοντοζυγώνει στους δρόμους της πρωτεύουσας, χρειάζονται και τη βοήθειά μας, στο μέτρο που μπορεί ο καθένας. 

Περισσότερες πληροφορίες: Ελλάδα, μια χώρα σε κρίση