1.12.12

τα πορτραίτα της αλήθειας

Dennis (φορέας του HIV 18 χρόνια) & Lorenzo (φορέας 4 χρόνια)
 


Μέρα που 'ναι σήμερα, φυσικά δε θα μπορούσα να μη γράψω εδώ δυο λόγια για το AIDS, την πιο τρομακτική ασθένεια των καιρών μας. Αυτά τα τέσσερα γράμματα μαζί, προκαλούν κυριολεκτικά τον τρόμο. Γι αυτό και διάφοροι μύθοι έχουν πλεχθεί γύρω τους.

Για παράδειγμα, πως αφορά σχεδόν αποκλειστικά τις gay κοινότητες και τους transsexuals, πως είναι μάλλον απίθανο να κολλήσει κανείς την "πρώτη φορά", πως όποιος είναι φορέας, "φταίει!", πως ελάχιστη ζωή απομένει στους οροθετικούς μετά τη διάγνωση και πως όποιος λάβει το άσχημο νέο, αυτομάτως... "πέφτει να πεθάνει".

Η 38χρονη Αμερικανίδα φωτογράφος Jo Ann Santangelo, μελέτησε επί ένα χρόνο τη ζωή φορέων του ιού HIV, στην πατρίδα της και χρησιμοποίησε τον φακό της για κάτι πολύ-πολύ χρήσιμο, για να διαδώσει την αλήθεια. 

Κι η αλήθεια είναι πως το AIDS μας αφορά όλους εξίσου, πως ο ιός μεταδίδεται ακόμα και με μία και μοναδική σεξουαλική επαφή, πως η ζωή μετά τη διάγνωση... απλώς συνεχίζεται με όλα τα ωραία και τ' άσχημά της και μάλιστα σε μερικές περιπτώσεις συνεχίζεται για κάμποσες δεκαετίες. Κυρίως όμως, η αλήθεια είναι πως δεν έχει την παραμικρή σημασία το "ποιος φταίει", αλλά το "τώρα τι κάνουμε για να βοηθήσουμε;".

Οι άνθρωποι φυσικά, θα συνεχίσουν και μετά τα δικά της πορτραίτα να είναι στενόμυαλοι και βάναυσοι με τους οροθετικούς ασθενείς. Η Jo όμως προσπάθησε κι αυτό είναι που μετράει τελικά.

πηγή: LIFO


Gina, transsexual - πρώην εκδιδόμενη (φορέας 21 χρόνια)


Chris, ετεροφυλόφιλος (φορέας 25 χρόνια)


Dave, ομοφυλόφιλος, κόλλησε κατά την πρώτη του σεξουαλική επαφή (φορέας 25 χρόνια)


Clara, θύμα ξυλοδαρμού και βιασμού από άγνωστο οροθετικό άνδρα (φορέας 15 χρόνια)


Phillip, του μετέφερε τον ιό η σύζυγός του, η οποία και δολοφονήθηκε λίγο μετά το διαζύγιό τους, οπότε ο Phillip όντας οροθετικός μεγάλωσε τα δυο τους παιδιά μόνος του (φορέας 24 χρόνια)