19.6.13

το κίνημα διαμαρτυρίας του Ερντέμ


Erdem Gunduz
Ένα μεγάλο μπράβο από μένα στον εικονιζόμενο! Που βέβαια είναι ο 37χρονος Τούρκος χορογράφος, Ερντέμ Γκουντούζ. Χθες, παρά το πάθος του για τον χορό, το παλικάρι αυτό στάθηκε όρθιο και ακίνητο, στην πλατεία Ταξίμ, για οκτώ ολόκληρες ώρες!

Ήταν πραγματικός άθλος αυτό που έκανε! Όχι μόνο από απόψεως σωματικής αντοχής, αλλά κυρίως γιατί ο επίμονος ενόσω άκακος τρόπος που διάλεξε ως διαμαρτυρία για όσα συμβαίνουν στη χώρα του τις τελευταίες μέρες, κατόρθωσε να κάνει τον γύρο του κόσμου.

Τα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία δεν αναμεταδίδουν, για ευνόητους λόγους, βασικές πληροφορίες απ’ όσα συμβαίνουν στην εξαγριωμένη χώρα τις τελευταίες μέρες. Γι αυτό και ο Ερντέμ σκέφτηκε να διαμαρτυρηθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Και οι υπολογισμοί του αποδείχθηκαν απολύτως εύστοχοι: η performance του αξιώθηκε να διαδοθεί από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κι έτσι σε λίγες μόλις ώρες, το δράμα του γειτονικού μας λαού επικοινωνήθηκε απ’ άκρη σ’ άκρη του πλανήτη.

Επιπλέον, ο Ερντέμ ενέπνευσε πολλούς συμπατριώτες του. Πριν εκπνεύσει το οκτάωρο της βωβής ακινησίας του, οπότε και ο ίδιος συνελήφθη, τριακόσιοι άνθρωποι είχαν ήδη προλάβει να τον μιμηθούν. Στάθηκαν πλάι του κι έκαναν ό,τι αυτός, δε μιλούσαν ούτε κουνιόντουσαν, παρά μόνο κοιτούσαν τη σημαία τους κι ένα πανώ με το πρόσωπο του Κεμάλ Ατατούρκ.

Το παράδειγμα του Ερντέμ όμως υιοθετήθηκε και σε άλλες πόλεις, πέραν της επαναστατημένης Κωνσταντινούπολης, με πρώτη και καλύτερη την Άγκυρα. Υιοθετείται επίσης, μέρες τώρα, και στην Ελλάδα. Παρά τις δραματικές πολιτικές εξελίξεις στην πατρίδα μας, παντού βλέπω ανθρώπους που συνεχίζουν τη ζωή τους παγερά αδιάφοροι για ό,τι μας συμβαίνει. Επί της ουσίας δηλαδή, βουβοί κι ακίνητοι, όπως ο Ερντέμ.