6.9.13

κρίση, σύντομος και πλήρης ορισμός

Αντώνης Παπαγιαννίδης


Ξεφύλλιζα τώρα το πρώτο τεύχος του περιοδικού «δημοσιογραφία». Είναι κυπραίικο αυτό το ολοκαίνουργιο έντυπο, το κυκλοφορούν οι μεταμεσονύκτιες εκδόσεις σε συνεργασία με το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών επικοινωνίας & δημοσιογραφίας του ανοικτού πανεπιστημίου Κύπρου.

Κι εγώ το πήρα προ ολίγου γιατί μ’ ενδιέφερε ένα άρθρο που περιέχει, του Σπύρου Βρετού, σχετικά με την κρίση στην Κύπρο ως μέρος της γενικότερης κρίσης της ενημέρωσης στο νησί της Αφροδίτης. Βέβαια, το πήρα και γιατί ήθελα να δω τους χειρισμούς των συμπατριωτών μας, σε θέματα αναμετάδοσης της πληροφορίας εν μέσω κρίσης.

Τελικά, το άρθρο ήταν αξιοπρεπέστατο αλλά προλογικό και μόνο. Σε άλλο άρθρο όμως, συγκεκριμένα στη σελίδα 15, βρήκα έναν ωραίο ορισμό του τι είναι κρίση, υπογεγραμμένο από τον Αντώνη Παπαγιαννίδη, δικηγόρο με δυνατή πένα, την οποία εξασκεί συστηματικά.

Στην ερώτηση λοιπόν «τι είναι τελικά η κρίση;», ο γενικός διευθυντής του ομίλου economia (που εκδίδει την Οικονομική Επιθεώρηση, το Business File κτλ.) απαντάει: «είναι μια τομή στον χρόνο, που, υποτίθεται, φέρνει κάποια ανατροπή των πραγμάτων όπως τα ξέρουμε. Η κρίση εμπεριέχει και το στοιχείο του κρίνεσθαι και εκείνο του κρίνειν».

Μ’ άρεσε! Δυο κουβέντες, όλη η εικόνα.