25.11.13

ραντεβού άρα το Σάββατο στα Βριλήσσια!



Ο Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους μας προσκαλεί όλους ανεξαιρέτως σε ένα σημαντικό δρώμενο, στην 1η Βιωματική Δράση «Σλάλομ στους Δρόμους», που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Δήμο Βριλησσίων, το Σάββατο 30 Νοεμβρίου, από τις 11.30 έως και τις 14.00, στην πλατεία Αναλήψεως, στα Βριλήσσια.

Το Πρόγραμμα Ευαισθητοποίησης και Κινητοποίησης περιλαμβάνει:

1/ Δράση βιωματικής προσομοίωσης κινητικής & αισθητηριακής αναπηρίας

Μικροί και μεγάλοι που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα κινητικής αναπηρίας, θα κάτσουν σε αναπηρικά αμαξίδια και θα προσπαθήσουν να μετακινηθούν στους δρόμους της πόλης μας. Επίσης, μαζί με εκπαιδευτή κινητικότητας & προσανατολισμού για άτομα με προβλήματα όρασης, θα δοθεί στους συμμετέχοντες η ευκαιρία να βιώσουν τον τρόπο αντίληψης των ατόμων με προβλήματα όρασης σε διάφορες δραστηριότητες, π.χ. στην κίνηση στον χώρο με τη βοήθεια λευκού μπαστουνιού, στις τεχνικές συνοδείας κτλ.

2/ Καταγραφή προσβασιμότητας δημοσίων και ιδιωτικών χώρων

Θα μοιραστεί στους συμμετέχοντες ένα ερωτηματολόγιο προσβασιμότητας, το οποίο έχει δημιουργηθεί από στελέχη του Σ.Κ.Ε.Π. με κινητική αναπηρία. Η συγκεκριμένη βιωματική προσέγγιση έχει ως στόχο:

α) Την ανάδειξη του μεγέθους του προβλήματος της μη προσβασιμότητας.

β) Την ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων, δηλαδή την εξοικείωσή τους με το βίωμα της αναπηρίας, μέσω της πρακτικής συνειδητοποίησης του μεγέθους της δυστυχίας που προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από την έλλειψη προσβασιμότητας και που άρα δεν θα υφίστατο αν η πρόσβαση στους ανθρώπους με κινητικές δυσχέρειες δεν παρεμποδιζόταν όσο, δυστυχώς, παρεμποδίζεται σήμερα.

γ) Την αλλαγή νοοτροπίας, στάσης, άρα και συμπεριφοράς, όσων δεν αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.

Η δράση θα υλοποιηθεί παρουσία ανθρώπων με κινητική αναπηρία, οι οποίοι θα είναι στη διάθεση των συμμετεχόντων, για να μας δώσουν τις πρώτες «οδηγίες χρήσης». 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αν τυχόν το Σάββατο βρέχει, θα συναντηθούμε ακριβώς μια βδομάδα μετά, δηλαδή το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου, και πάλι στις 11:30.