11.11.13

έβαψε κόκκινη* την Κόκκινη Πλατεία

Pyotr Pavlensky

Είναι ψαράκι στο ζώδιο κι αυτό σημαίνει πως είναι πολύ ευαίσθητος, ταυτόχρονα όμως είναι και ικανός για οτιδήποτε. Ο λόγος για τον 29χρονο Ρώσο, Pyotr Pavlensky. Ο ακτιβιστής καλλιτέχνης τελευταίως υπερασπίζεται τα κορίτσια του πανκ συγκροτήματος Pussy Riots, τα οποία, ως γνωστόν, έχουν πολύ άσχημα μπερδέματα με τον Νόμο που προστατεύει έναν απ’ τους πιο επικίνδυνους ανθρώπους παγκοσμίως, τον πρόεδρο της Ρωσίας.

Ο Pyotr έχει κάνει διάφορες ακρότητες, ορθώνοντας ατρόμητος τον Λόγο του έναντι του παλαιόθεν θεσπισμένου φασισμού στην πατρίδα του. Προσφάτως, για παράδειγμα, έραψε το στόμα του, με βελόνα και κλωστή. Τότε, τον μάζεψε η αστυνομία και τον οδήγησε στο νούμερο δύο όργανο καταστολής που διαθέτει κάθε εξουσία, δηλαδή σε ψυχίατρο. Το παλικάρι όμως δεν είναι τρελό, οπότε λίγο αργότερα αφέθηκε ελεύθερο.

Χθες, προέβη σε μία ακόμα επώδυνη performance. Με αφορμή την ετήσια γιορτή της ρωσικής αστυνομίας, ο Pyotr γδύθηκε, έκατσε στην Κόκκινη Πλατεία, πήρε ένα σφυρί και κάρφωσε στο πέτρινο δάπεδο το πιο ευαίσθητο σημείο του σώματός του. «Κοιτάζοντας γυμνός τους όρχεις μου καρφωμένους στο πλακόστρωτο, καταδικάζω με μια αλληγορία την απάθεια, την πολιτική αδιαφορία και τη μοιρολατρία που χαρακτηρίζουν τη ρωσική κοινωνία», αυτό δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ο σοκαριστικός και αυτοκαταστροφικός τρόπος του Pyotr, φαντάζομαι πως δημιουργεί μεγάλη ενόχληση, όχι μόνο στους Ρώσους καταχραστές της εξουσίας αλλά και σε διάφορους ανά τον κόσμο μη μου άπτου, που τα κότσια μερικών τα απεχθάνονται γιατί τους υπενθυμίζουν τη δική τους δειλία και κενότητα.

Ομολογώ πως ούτε εγώ χαίρομαι που αυτός ο νέος βασανίζεται οικειοθελώς κατ' αυτόν τον τρόπο. Τον θαυμάζω όμως και μάλιστα πολύ! Στις μέρες μας, δυσκολεύεσαι να βρεις ανθρώπους με «αρχίδια», είτε σερνικούς είτε θηλυκούς. Και τα «αρχίδια» του Pyotr, όπως ακριβώς κι αυτά της Nadya αλλά και όλων των άλλων παιδιών οπουδήποτε στον κόσμο που αγωνίζονται με πάθος για τις ιδέες τους ενάντια στη σάπια κοινή λογική, αν μη τι άλλο... δε μπορεί να τα αμφισβητήσει κανείς!


* Παλιά, στα ρωσικά «κόκκινη» σήμαινε «όμορφη».