16.2.14

καλέ, από πού το ’σκασες εσύ;

Mark Boyle (Ιρλανδός, γεν. 1979)


Κι όμως, ο τυπάκος της φωτογραφίας δεν είναι δραπέτης. Οικονομολόγος είναι και μέχρι πριν λίγα χρόνια υπήρξε και επιχειρηματίας. O τριανταπεντάχρονος σήμερα Μαρκ Μπόιλ, ως φοιτητής μελέτησε τη διδασκαλία του Γκάντι, επηρεάστηκε βαθιά από τα λόγια του μεγάλου οραματιστή κι άρχισε να σκέφτεται πως θα μπορούσε να ζήσει μια ζωή χωρίς χρήματα.  

Χρειάστηκε φυσικά κάμποσα χρόνια μέχρι να ωριμάσει μέσα του η ιδέα τόσο, ώστε να μπορέσει να γίνει πράξη. Ξεκίνησε δειλά τον Ιανουάριο του 2008 και τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, ίδρυσε πια το παγκόσμιο ακτιβιστικό κίνημα freeconomy, που πλέον αριθμεί 42.500 συνεργαζόμενα μέλη (τοπικές κοινότητες, παρεμφερή κινήματα κ.α.) σε 168 χώρες του κόσμου.

Ο Μαρκ Μπόιλ, πέρα από την ικανότητά του να εφαρμόζει πρωτοποριακές ιδέες (παρότι, όπως κι ο ίδιος λέει, δεν υπάρχει τίποτα το καινούργιο στην πρακτική του να ζει κανείς χωρίς λεφτά) και πέρα από την ικανότητά του να συμπαρασύρει κι άλλους σε μια εναλλακτική, πιο ανθρώπινη μορφή διαβίωσης, διαθέτει ένα ακόμα χάρισμα: η πένα του είναι καταπληκτική!

Αρθογραφεί τακτικά στην εφημερίδα Guardian και στο περιοδικό Ethical Consumer. Και το πρώτο του βιβλίο, The Moneyless Man εκδόθηκε πριν τρία χρόνια. Η εξαιρετική ελληνική μετάφραση έφτασε σε μένα από τα παιδιά του Free & Real, μόλις την Παρασκευή. Και στακάτο καθώς είναι αυτό το κείμενο, το διάβασα σε λιγότερο από μία μέρα.

Βρίσκω δε, πως μόλις προστέθηκε στη βιβλιοθήκη μου ένα από τα ωραιότερα βιβλία που θα μπορούσε να διαβάσει κάθε σύγχρονος δυτικός άνθρωπος. Λέει κάπου ο χαρισματικός συγγραφέας:

«Η εβδομάδα αυτή επέδρασε θαυματουργά στην αυτοπειθαρχία μου, ένα εργαλείο το οποίο διαρκώς διαπιστώνω ότι χρειάζεται ακόνισμα. Το ωραίο με την αυτοπειθαρχία είναι πως όταν την εφαρμόζεις σε ένα κομμάτι της ζωής σου, μπορεί εύκολα να μεταφερθεί σε ένα άλλο. Το να απαρνηθείς κάτι που είσαι ελεύθερος να κάνεις, χτίζει χαρακτήρα.

Τι έμαθα από τη σιωπηλή εβδομάδα μου; Ότι είναι σίγουρα πολύ δυσκολότερο, αν όχι αδύνατο, να επικρίνεις τους ανθρώπους όταν δεν μπορείς να μιλήσεις. Ότι το να μην μπορώ να αντιδρώ με βιαστικές κινήσεις σε κάτι που δε μου άρεσε, με εμπόδιζε να πληγώνω τους άλλους. Και παρότι η σιωπηλή εβδομάδα μου, μου φάνηκε πολύ ωφέλιμη και θα τη συνιστούσα, δεν είχα καμία απολύτως διάθεση να τη συνεχίσω.»

Mark Boyle
Ο Άφραγκος Άνθρωπος
μτφ. Χρήστος Καψάλης
εκδ. Λιβάνη, 2011
σελ. 262