8.2.14

πανεύκολα, πεντανόστιμα, μυρωδάτα φαλάφελ



Κανονικά, τα φαλάφελ είναι ρεβυθοκεφτέδες, ένα πιάτο πολύ αγαπητό στη Μέση Ανατολή. Εγώ όμως σήμερα έφτιαξα μια παραλλαγή της βασικής συνταγής, που ετοιμάζεται εύκολα και γρήγορα, ιδανική άρα για τους σύγχρονους νοικοκυραίους. Τέλεια επίσης για χορτοφάγους και vegans! Οι κολοκυθόσποροι που χρησιμοποίησα αντί για ρεβύθια, είναι υπέροχη πηγή φυτικής πρωτεΐνης και όλα τα υπόλοιπα συστατικά όμως, είναι αγνά και πολύ θρεπτικά. Εξαιρετικό γεύμα άρα αυτό, για όλους, μεγάλους και μικρούς. Για να φτιάξετε περίπου τέσσερις μερίδες, θα χρειαστείτε:

για τα φαλάφελ 

1 μεγάλη κούπα σπόρους κολοκύθας, μουλιασμένους για τουλάχιστον μία ώρα (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ηλιόσπορο, αν προτιμάτε)
4 κ. σ. ταχίνι
​​τον χυμό ενός λεμονιού (ή αντίστοιχη ποσότητα μηλόξυδο)
4 σκ. σκόρδο
1/2 κούπα ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο (εγώ βρήκα το πρωί στον Σκλαβενίτη, πουλάνε όμως και ορισμένα μανάβικα, αλλά και στη λαϊκή κάποιες φορές)
1/2 κούπα ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο
4 κ. σ. κύμινο
1/2 κ. γ. πιπέρι καγιέν (αν θα φάνε παιδιά, ή μεγάλοι που δεν συμπαθούν τα καυτερά, αντικαταστήστε με 1 κ. γ. πάπρικα γλυκιά)
αλάτι, πιπέρι 


για τη σάλτσα

4 κ. σ. ταχίνι
1/4 κούπας φρέσκο
​​χυμό καρότου (ή νερό)
2 σκ. σκόρδο
τον χυμό ενός λεμονιού
1 κ. γ. καπνιστή πάπρικα (προτιμήστε την καπνιστή, έχει πολύ ιδιαίτερη γεύση)
αλάτι, πιπέρι 


για τη σαλάτα

4 μικρές ντομάτες κομμένες σε κυβάκια
2 αγγουράκια κομμένα σε κυβάκια
1 κόκκινο ξερό κρεμμύδι κομμένο σε κυβάκια
10 ραπανάκια, κομμένα σε κυβάκια
1 μεγάλη χούφτα μαϊντανό, ψιλοκομμένο
χυμό από 2-3 λεμόνια (αναλόγως πόσο έντονη γεύση θέλετε)
4 κ. σ. αγουρέλαιο (ή έξτρα παρθένο ελαιόλαδο)
αλάτι, πιπέρι 


πως γίνονται

1 ) ξεπλένουμε τους σπόρους που μουλιάσαμε και τους στραγγίζουμε καλά
2 ) βάζουμε όλα τα συστατικά για τα φαλάφελ στο
multi (πολυκόφτη)
3 ) φτιάχνουμε μικρές πλακουτσωτές μπάλες και ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 30 λεπτά, στους 110 βαθμούς, διατηρώντας την πόρτα μισάνοιχτη (με μια σφήνα)
4) στο μεταξύ, βάζουμε όλα τα υλικά της σάλτσας στο
multi και χτυπάμε (αν θέλουμε πιο αραιή τη σάλτσα μας, προσθέτουμε λίγο ακόμα χυμό ή νερό) 
5) ετοιμάζουμε τη σαλάτα
6) σερβίρουμε και απολαμβάνουμε…

Σημείωση: Αν στα υλικά της σαλάτας προσθέσετε και λίγο βρασμένο πλιγούρι ή ακόμα καλύτερα κινόα, θα έχετε ένα εξαίσιο ταμπουλέ. Εγώ προτίμησα η σαλάτα μου να έχει μόνο λαχανικά, για να περιορίσω τους υδατάνθρακες. Γι αυτό και δεν έφτιαξα ούτε τη σάλτσα. Ωστόσο, αν στην παρέα υπάρχουν πιτσιρίκια ή αν οι άντρες έχουν γυρίσει πολύ πεινασμένοι, το ταμπουλέ είναι μια πολύ ωραία ιδέα.  Θα τους χορτάσει όλους, χωρίς να τους βαρύνει και θα τους γεμίσει ενέργεια. Όπως κι αν συνοδεύσετε τα φαλάφελ σας πάντως, το σίγουρο είναι πως η κουζίνα σας θα πλημμυρίσει ευωδιές.

Από μένα… καλή επιτυχία!!!