9.2.14

η σκάλα της Κλαυθμώνος έγινε έργο Τέχνης…

φωτο: Θέμος Ρίζος / 3 point magazine


Αυτή είναι η περιβόητη «στοιχειωμένη σκάλα»της πλατείας Κλαυθμώνος, μετά την πρόσφατη μεταμόρφωσή της. Μια σκάλα χωρίς προορισμό, που προορίστηκε αρχικά για έξοδος του γνωστού υπόγειου πάρκινγκ, αλλά που ποτέ δε χρησιμοποιήθηκε. Καταλήγει μόνο σ’ έναν τοίχο και επί χρόνια την ξέραμε άθλια, γεμάτη αποτυχημένα graffiti. Έστεκε εκεί ως ένα απ’ τα πιο βρώμικα σημεία της Αθήνας και καθημερινά εκτελούσε χρέη δημόσιου αποχωρητηρίου.

Αυτά ως τα Χριστούγεννα, τότε δηλαδή που ο Δήμος Αθηναίων έβαλε μερικά λεφτά και νεαροί καλλιτέχνες έβαλαν αφιλοκερδώς το μεράκι τους. Η σκάλα καθαρίστηκε, βάφτηκε και ορίστηκε να αντικατοπτρίσει μια πραγματικότητα της πρωτεύουσας λιγάκι πιο μαγική από πριν. Η ομάδα των εθελοντών καλλιτεχνών επενέβη και σε άλλα σημεία, δεν ήταν μόνο η σκάλα που απασχόλησε τους νέους.

Το αποτέλεσμα, όπως ήταν αναμενόμενο, από εικαστικής απόψεως δέχθηκε δριμύτατη κριτική. Και ως πολιτική κίνηση όμως, πολύ κατηγορήθηκε. Εγώ λέω πως αυτοί που τα λένε αυτά είναι απλώς κομπλεξικοί. Με στοίχημα, τέτοιοι τύποι δεν έχουν ποτέ τους προσφέρει τίποτα απολύτως, ούτε από τον χρόνο τους, ούτε από τις γνώσεις τους, ούτε από την καλή τους διάθεση, αν υποτεθεί πως έχουν τέτοια ίχνη. Κι ούτε έχουν φτιάξει ποτέ κάτι με τα χέρια τους, να δουν τη δυσκολία στην πράξη, ιδίως αν πρόκειται για low-budget projects.  

Εγώ το μόνο που έχω να πω, είναι ένα μεγάλο μπράβο στα παιδιά που κουράστηκαν για να γίνει η πόλη μας λίγο καλύτερη. Εύχομαι να δούμε σύντομα κι άλλες παρόμοιες προσπάθειες. Γιατί το να αγαπάς την πόλη σου και το να δουλεύεις ομαδικά για έναν κοινωφελή σκοπό και μάλιστα αμισθί, είναι ταλέντα πολύ πάνω απ’ αυτά που οι ανίδεοι εκτιμούν. Επίσης, το αισθητικό αποτέλεσμα της σκάλας… εμένα μ’ αρέσει πολύ!