13.3.14

χλωρά σκόρδα, αυγά, βολβοί & μανιτάρια καστανά


Αν θέλεις ένα γεύμα με ουσία, αυτά τα υλικά που δείχνουν ταπεινά, νομίζω πως θα σε ικανοποιήσουνε και με το παραπάνω. Τα φρέσκα σκόρδα τα βρίσκεις εύκολα στην αγορά τέτοια εποχή και είναι υπέροχα! Η γεύση τους είναι πολύ πιο φίνα από εκείνη των ξερών, όμως δεν υστερούν σε ευεργετικές ιδιότητες. Και για να τα κάνεις ομελέτα, αρκεί να τα σωτάρεις σε λίγο ελαιόλαδο και να τα περιχύσεις έπειτα με χτυπημένα αυγά. Αν τύχει να έχεις και λίγα μανιτάρια, σώταρέ τα κι αυτά μαζί, το αποτέλεσμα θα σε δικαιώσει. Εγώ για τρία αυγά θα ψιλοκόψω, φαντάσου, πέντε σκόρδα κι άλλα τόσα μανιτάρια. Εσύ, αν θες λιγότερο σκόρδο, βάλε τρία, ας πούμε. 

Όσο για τους βολβούς, γίνονται εξαίσια σαλάτα. Μόνο θυμήσου να τους μουλιάσεις από την προηγουμένη και να τους αλλάξεις πέντε-έξι φορές νερό, για να φύγει η έντονη πικρίλα. Μη δοκιμάσεις να τους βράσεις αν δεν τους ξεπικρίσεις πρώτα, δε θα τρώγονται. Μην κοιτάς τη φωτογραφία, εγώ έχω άλλους, ήδη βρασμένους. Ωστόσο, η πίκρα τους είναι θαυματουργή για τον οργανισμό. Οι Κρητικοί, τους λένε ασκορδουλάκους τους βολβούς, τους κάνουνε τουρσί και τους μεταχειρίζονται σαν φάρμακο (και σαν μεζεκλίκι για τις τσικουδιές τους, ασφαλώς). Πρόσεχε μόνο μην τους παραβράσεις, πρέπει να "στέκονται". Μετά, άμα κρυώσουν, λούσε τους με παρθένο λάδι και καλό ξύδι, πασπάλισέ τους με γνήσιο θαλασσινό αλάτι κι η σαλάτα σου είναι έτοιμη.

Και να θυμάσαι: τα μυστικά για να απολαμβάνεις γεύσεις ονειρεμένες, είναι τρία: να τρως μονάχα άριστης ποιότητας αγνά φαγιά (ελπίζω να κατάλαβες), πριν φας να έχεις μοχθήσει κι η σκέψη σου να είναι καθαρή σαν το γυαλί.

Άντε, πάω κι εγώ να μαγειρέψω...