19.3.14

σου 'χω πρόταση για θέατρο!


Η φωτογραφία προέρχεται απ' το (δημοσιευμένο πριν μια βδομάδα στο αξιόλογο Metropolis Free Press), πολύ όμορφο άρθρο του Δημήτρη Χαλιώτη «παίζοντας… πόλεμο», που αφορά το Family Stories, μία πρωτότυπη παράσταση η οποία εξελίσσεται όχι σε θέατρο, αλλά σε αίθουσα του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γενικού Λυκείου Αθηνών στους Αμπελόκηπους.

Τη δουλειά αυτή υπογράφει η Μεξικανή σκηνοθέτης, Esther Andre Gonzalez και οι Plays2Place, παραγωγοί και του πολλάκις βραβευμένου Miss Violence, ενώ το κείμενο έχει γραφτεί από τη Σέρβα σεναριογράφο, ακτιβίστρια, δημοσιογράφο και πολιτικό, Biljana Srbljanovic.

Οι θεατές, καθισμένοι στα θρανία του ιστορικού σχολείου, παρακολουθούν ουσιαστικά μια αλληγορία. Ενήλικοι ηθοποιοί παριστάνουν τα παιδιά, παιδιά της ισοπεδωμένης από τον πόλεμο Γιουγκοσλαβίας. Και μέσω των ερμηνειών τους, μεταφέρονται στα ερείπια ενός κόσμου, σε έναν κόσμο που έχει τώρα γίνει βίαιος, ωμός, κυνικός, αποσαρθρωμένος υλικά και ηθικά, επισφαλής, καχύποπτος, προδότης, έναν κόσμο αστείο μ΄ έναν τρόπο όμως που σε γδέρνει μέχρι να σε ματώσει.    

Η πρεμιέρα έγινε με μεγάλη επιτυχία στις 7 Μαρτίου και οι παραστάσεις θα συνεχιστούν μέχρι τις 13 Απριλίου, κάθε Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο, στις 21:15 και τις Κυριακές στις 18:00. Επίσης, η έκθεση-ντοκουμέντο που λειτουργεί στον χώρο, παραμένει ανοιχτή για το κοινό τις ίδιες εργάσιμες μέρες από τις 20:00 και τις Κυριακές από τις 17.00.

Και για όποιον επιθυμεί να διαβάσει το κείμενο, κυκλοφορεί μεταφρασμένο στα ελληνικά από τις εκδόσεις Σαιξπηρικόν, με τον τίτλο Οικογενειακές Ιστορίες