30.3.14

low register & dark hue


Εκείνη γεννήθηκε το 1974. Εκείνος, το 1979. Είναι Ελβετοί και νομίζω πως διακρίνεται αυτό στη μουσική τους. Που προσωπικά τη βρίσκω έξοχη! Οι δυο τους βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία ιδεών! Υπογράφουν δε, ως Kappeler/Zumthor. Η Vera και ο Peter λοιπόν, ήδη καταξιωμένοι εξίσου, κάνουν το κοινό τους ντεμπούτο τώρα, κυκλοφορώντας μέσω της ECM τον δίσκο Babylon Suite.

Το έργο τους είναι εμπνευσμένο από τη θρυλική Βαβυλωνία και την ιστορία του προφήτη Δανιήλ, για τον οποίο η Ορθοδοξία διδάσκει πως αγνόησε την εντολή του Δαρείου συνεχίζοντας παρά τη βασιλική απαγόρευση να προσεύχεται, οπότε κατέληξε σε λάκκο με λιοντάρια, απ’ όπου όμως βγήκε σώος και αβλαβής, γιατί ο Θεός, του έστειλε έναν άγγελο προστάτη.

Οι ήχοι επομένως των Kappeler & Zumthor δεν είναι οι πλέον βατοί. Οι εγγραφές τους μιλάνε για διωγμούς και κρησφύγετα, για εντολές και τιμωρίες, για αμετανόητους παραβάτες και για θανατικές ποινές, βαθαίνουν άρα στα σκοτάδια της απόγνωσης και εκτινάσσονται σε ύψη πάνω από τ’ ανθρώπινα, γίνονται όνειρο, άλλοτε όμως γίνονται εφιάλτης.

Και αν ακούσει κανείς προσεκτικά ολόκληρη τη σύνθεση, ίσως να συμπεράνει πως πράγματι πρόκειται για μία αγωνιώδη διαδρομή μέσα σ’ ένα λαβύρινθο, μία πολύ σκληρή δοκιμασία της πίστης. Τη δύναμη ο ακροατής τη βρίσκει συχνά μέσα από τις παύσεις, στα κενά των διατυπώσεων που του παρέχουν γενναιόδωρα οι δημιουργοί, προλαβαίνει να επεξεργαστεί ό,τι άκουσε προηγουμένως κι έτσι η φαντασία καταφέρνει να οργιάσει.  

Αυτό το παράξενα ποιητικό υλικό γράφτηκε βέβαια κατά παραγγελία, για να πλαισιώσει ένα απ’ τα σημαντικότερα πολιτιστικά φεστιβάλ στον κόσμο, το περίφημο Origen Festival Cultural, που ξεκίνησε στις 16 Ιανουαρίου, σ’ ένα μεσαιωνικό ορεινό χωριουδάκι, λίγο έξω από την Ελβετική Κουρ και θα ολοκληρωθεί στις 5 Απριλίου. 

Το να βρεθεί κανείς εκεί, είτε ως καλλιτέχνης είτε ως θεατής, θεωρείται εμπειρία ζωής. Μέχρι όμως να τα καταφέρουμε, όσοι ενδιαφερόμαστε, να παρευρεθούμε κάποια μέρα, μπορούμε να αρκεστούμε στις μουσικές του ταλαντούχου ντουέτου. Κατά τη γνώμη μου, το ζευγάρι ήρθε για να αφήσει θησαυρούς…