14.3.14

Myrtillo Café στο Ν Ηράκλειο: καφές απ' τα χεράκια εκλεκτών ψυχών

κόκκινα μύρτιλλα

Το «μύρτιλλο» μοιάζει ίσως μ’ ένα συνηθισμένο café, αλλά δεν είναι. Η διαφορετικότητά του έγκειται στο ότι είναι στελεχωμένο από νέους που βρέθηκαν στο περιθώριο της κοινωνίας, εξαιτίας κάποιας ιδιαιτερότητας στην υγεία τους. Σύνδρομο Asperger, δηλαδή αυτισμός που όμως επιτρέπει στα άτομα να παραμένουν απόλυτα λειτουργικά, κατάθλιψη και κώφωση είναι τρεις μόνο απ’ αυτές. Οι εργαζόμενοι στο «μύρτιλλο» τυπικά είναι άτομα με ειδικές ανάγκες, ουσιαστικά όμως είναι νέα παιδιά με ειδικές ικανότητες. 

Αρχηγός της ομάδας, η γυναίκα που εμπνεύστηκε τη δημιουργία αυτού του πρωτοποριακού για τα ελληνικά δεδομένα χώρου, η φιλόλογος Γεωργία Βαμβουνάκη, που είναι και μητέρα ενός εκ των υπαλλήλων του «μύρτιλλου».Οι μαθησιακές δυσκολίες του γιου της, του Δαμιανού και το γεγονός πως μητέρα και γιος αντιμετώπισαν μια περίοδο το πρόβλημα στην προηγμένη σε τέτοια ζητήματα Σκωτία (μιας και ο πατέρας του Δαμιανού είναι Σκώτος), ήταν ο συνδυασμός που συν τω χρόνω γέννησε την ιδέα για τη δημιουργία ενός καφέ «εκλεκτών ψυχών».

Το «μύρτιλλο» λοιπόν στήθηκε μόλις πριν λίγους μήνες, χάρις σε δωρεές ιδιωτών και τη στήριξη του κοινωφελούς ιδρύματος ΤΙΜΑ. Και είναι ένας πρότυπος χώρος συνάντησης, όπου κανείς μπορεί να χαλαρώσει, να επικοινωνήσει και να γευτεί τον καφέ του ή χειροποίητες λιχουδιές. Πέραν αυτών, το καινούργιο μαγαζί έδωσε δουλειά σε ευάλωτα νεαρά άτομα, που όπως εξήγησαν στην Αλεξάνδρα Τζαβέλλα της Ελευθεροτυπίας, αντιμετώπιζαν προηγουμένως μεγάλα εμπόδια στις προσπάθειές τους να βρουν δουλειά, όπως άλλωστε όλα τα ΑΜεΑ στην Ελλάδα, ιδίως στις μέρες της κρίσης.  

Σ’ αυτό το καλογραμμένο και συγκινητικό δημοσίευμα, νομίζω πως η πιο όμορφη φράση που διάβασα είναι η εξής: «Οι καρέκλες σ' αυτό το μαγαζί λειτουργούν σαν φορτιστές αισιοδοξίας. Φεύγοντας, οι υπάλληλοι σε ραντίζουν με ευχές». Με τις ευχές των υποστηρικτών και των πελατών του λοιπόν, με τις δικές μου ευχές και, όπως είναι βέβαιο, με τις ευχές χιλιάδων άλλων ανθρώπων, το Myrtillo Café θα ευημερήσει και επιπλέον θα γίνει παράδειγμα προς μίμηση για πολλούς άλλους επιχειρηματίες, όλων των ειδικοτήτων.