5.4.14

πράξεις, όχι κούφια λόγια!

ο πατέρας Αντώνιος κρυφοκοιτάει έναν απ' τους εκατοντάδες μικρούς ασθενείς 
του οδοντιατρείου που εγκαινιάστηκε στην Κιβωτό πριν ενάμιση περίπου χρόνο.
φωτο: Θανάσης Καρατζάς 


Ο π. Αντώνιος Παπανικολάου, για τους ελάχιστους που δεν τον έχουν ακουστά, είναι ο σαρανταδυάχρονος εφημέριος στον Άη Γιώργη Κολωνού. Επιπλέον, είναι ο εμπνευστής, ο ιδρυτής και βέβαια η ψυχή του πιο σημαντικού ίσως σήμερα για τη χώρα μας φιλανθρωπικού θεσμού. 

Η Κιβωτός του Κόσμου είναι μια εστία αγάπης στην καρδιά της Αθήνας. Είναι ένα μέρος που πάλλεται από ενέργεια και συναισθήματα, τόσο που μοιάζει μαγικό. 

Περνώντας το κατώφλι της, χιλιάδες ταλαιπωρημένα παιδιά και οι μητέρες τους, βρίσκουν, χρόνια τώρα, έμπρακτη στήριξη, βοήθεια υλική όσο και ηθική, συμπαράσταση κάθε είδους, νιάξιμο πραγματικό, χαμόγελα αληθινά, λύσεις ακόμα και σε περιπτώσεις που μοιάζουν ολότελα αδιέξοδες. 

Αυτό το υπέροχο, τεράστιο έργο ήταν το όνειρο ενός ανθρώπου που πίστευε απόλυτα στη βοήθεια του Θεού. Κι η πίστη του είχε τέτοια δύναμη που όχι μόνο η Κιβωτός έγινε πραγματικότητα, αλλά διαρκώς μεγαλώνει και δέχεται στην αγκαλιά της ολοένα περισσότερους ανθρώπους. 

Όποιος χτυπάει αυτή την πόρτα, βοηθιέται. Είτε βρεθεί εκεί για να ζητήσει βοήθεια είτε για να προσφέρει βοήθεια, βοηθιέται εξίσου. Εκ πείρας μιλάω. Κι η βοήθεια προσφέρεται ανεξαρτήτως θρησκείας, γλώσσας, εθνικότητας ή χρώματος.

Γι αυτόν τον υπερβατικό της χαρακτήρα βέβαια, η Κιβωτός έχει κατηγορηθεί από διάφορους παραπλανημένους. Χωρίς κανένα αποτέλεσμα φυσικά. Η αγάπη συνεχίζει να αναπαράγεται εκεί μέσα κάθε λεπτό.

Στο βίντεο που ακολουθεί, ο στυλοβάτης της Κιβωτού λέει πολύ όμορφα πράγματα, που κάποιοι ξέρουν πως είναι αληθινά, ασχέτως αν κάποιοι άλλοι δεν καταφέρνουν να τα πιστέψουν. Το ερώτημα όμως που μπορεί κανείς να θέσει σ΄ όποιον  λέει "αυτά δε γίνονται!", είναι απλό: "άμα δε γίνονται, τότε ο παπα-Αντώνης πως τα 'κανε όλα αυτά;".

Γιατί μιλάμε για ασύλληπτα μεγάλο έργο! Που ξεκίνησε πολύ απλά, προσφέροντας στην αρχή απ' την κατσαρόλα του σπιτιού του ένα-δυο πιάτα φαγητό σε ανθρώπους που πεινούσαν.

Μέρες που έρχονται, νομίζω πως αν ένα πιτσιρίκι ρωτήσει "τι είναι Θεός;" ή "τι είναι πίστη;" ή "τι είναι αγάπη;", η καλύτερη απάντηση είναι μια βόλτα ως την Κιβωτό. Γιατί κάποια πράγματα δεν μπορείς να τα πεις και τόσο εύκολα σ' ένα μικρό παιδί, καλύτερα άρα να τα δει μόνο του, με τα δικά του καθαρά μάτια.
  

Το θαύμα στην Κιβωτό του Κόσμου δεν χρηματοδοτείται επίσημα, δεν το στηρίζει ούτε το κράτος ούτε η εκκλησία. Περνάει μονάχα απ' τις ψυχές των ανθρώπων που τη βοηθούν. Είναι πάρα πολλοί οι τρόποι που μπορεί, όποιος το επιθυμεί να συμμετάσχει. Ένας απ' αυτούς είναι παρέχοντας την όποια εφικτή οικονομική στήριξη. 

Καλώντας, για παράδειγμα, στο νούμερο 14849 (χρέωση 2,46 ευρώ/κλήση) ή στέλνοντας γραπτό μήνυμα στο 54232 (χρέωση 2,46 ευρώ/sms), ή καταθέτοντας το χρηματικό ποσό που είναι σε θέση καθένας στους λογαριασμούς: Eurobank 00260178870100872073 & Πειραιώς 502303259870. 

Εγώ βέβαια, επιμένω πως το πιο όμορφο, για όσους έχουν τη δυνατότητα, είναι να πεταχτούν μια βόλτα ως την Κιβωτό, για να δώσουν ό,τι επιθυμούν εφ' όσον το νιώθουν και κυρίως για να αισθανθούν μέσα τους την αλήθεια στα λόγια του παπα-Αντώνη.