1.1.15

αυτοσχέδια σπιτάκια για ν' αντέξουν τ' αδέσποτα στην παγωνιά


Με τον χιονιά, τα αδέσποτα γατιά και σκυλιά δεν χρειάζονται μονάχα φαί και νερό. Τώρα κινδυνεύουν κυριολεκτικά να πεθάνουν απ’ το κρύο!

Εμείς λοιπόν που νοιαζόμαστε για τα ζώα των δρόμων, ας σώσουμε όσες ζωές μπορούμε, αφιερώνοντας λίγο χρόνο, με υλικά που υπάρχουν μάλλον σε κάθε σπίτι ή που βρίσκονται εύκολα με μια γρήγορη αναζήτηση.

Σχεδόν ανέξοδα, μόνο με την αγάπη και το μεράκι μας, κάποια χαρτόκουτα ή καλάθια, τυλιγμένα με λίγο νάυλον (καλύτερα ακόμα με φυσαλίδα για τα εύθραυστα, αν μας βρίσκεται), έστω και μεμβράνη απ’ αυτή που χρησιμοποιούμε για τα τρόφιμα ή σακούλες από το σούπερ μάρκετ, κομμάτια από παλιά χαλιά, κουβέρτες, φθαρμένα μάλλινα πουλόβερ… με λίγα λόγια οτιδήποτε ζεστό που μπορεί να προφυλάξει από το δριμύ ψύχος, τον αγέρα, τη βροχή, το χιόνι, την υγρασία, το κρύο που πριονίζει στους δρόμους το ξημέρωμα… μπορούν να γίνουν φωλίτσες για τα ζώα της γειτονιάς.

Αφού φτιάξουμε τις φωλιές, θα πρέπει να τις τοποθετήσουμε σε κατά το δυνατόν απάγκια σημεία. Ιδανικά, σε μέρη όπου δεν βρέχονται, π.χ. σε κάποιο υπόστεγο, πλυσταριό κτλ.  

Οποιοδήποτε ζώο, γνωστό ή άγνωστο, μόνιμος κάτοικος της περιοχής μας ή περαστικό, σε ένα τέτοιο κατάλυμα μπορεί στ’ αλήθεια να σωθεί! Κι αν προβλέψουμε να βάλουμε μέσα στα σπιτάκια που θα φτιάξουμε και λίγη ξηρή τροφή… οι πιθανότητες να επιζήσουν τα αδέσποτά μας πολλαπλασιάζονται!

Θα χρειαστεί μόνο να κάνουμε κάθε τόσο έναν μικρό επανέλεγχο. Γιατί πάντοτε εκεί πέρα έξω καραδοκούν «καλοθελητές», που μπορεί να πετάξουν ή να καταστρέψουν σκοπίμως τα σπιτάκια μας. Επιπλέον, ρίχνοντας μια ματιά μπορεί να διαπιστώσουμε πως κάτι χρειάζεται επισκευή ή και αντικατάσταση. Και βέβαια, θα πρέπει να φροντίζουμε να υπάρχει πάντοτε φαγητό μέσα στις μικρές μας «κιβωτούς».  

Είναι ίσως λίγο κούραση και μια έννοια παραπάνω, δεν είναι όμως πολύ σημαντική αυτή η προσπάθεια;; Κι αν έχουμε πιτσιρίκια στο σπίτι… αυτή θα είναι μια εξαιρετική αφορμή για δημιουργικό, βαθιά εκπαιδευτικό παιχνίδι.

Καλή χρονιά σε όλους, δίποδους και τετράποδους…


<3


πηγή: pet therapy



ακόμα και μια μαύρη σακούλα (κήπου, που είναι πιο ανθεκτικές απ' αυτές των σκουπιδιών ή δύο μαύρες σκουπιδιών μαζί), μπορούν να γίνουν "καλαθάκια" για τα πιο μικρόσωμα ζώα, με ελάχιστο κόπο, μόνο με λίγη εφημερίδα κομματιασμένη, αν δεν υπάρχει κάτι καλύτερο.

περισσότερες οδηγίες: Softening & Healing